Thursday, May 8, 2008

trauma 070508 [part2]

rupe2 nye ujian Allah harini lg dasyat dr semalam..*hurm*
satu pembunuhan tragis telah berlaku di rumah ku arini..huhu

cam semalam la. i'm all alone kat umah lg..isk3. trauma smlm masih belom dpt kulupakan lg. maseh teringat2 lagi ular yg di luar tu smlm. waa trauma mmg pedih. asyik terlihat2 jer peristiwa semalam yg scary sugguh tu! tp x pe. mcm biase aku mmg sering think +ve."ular tu sure da lari. dy mesti lapa n nak cr makan kan.duk sini je nak makan ape pon." ne la buat penenang hati ku yg gundah gulana ne =(

so pas ayah pg sekolah, ak duk la sorang2. takot tu mmg gk la. tp xkn nak ikot ayah g sekolah kot..
so da tgh hari tu.makan tgh hari la kan.tgk tv.(saye makan smbil tgk tv.haha)
tibe2 kan..tibe2 kan...tibe2 kan..
erm tibe2 ade la terdengar bunyi 'sss'..erk! u noe how is my feeling that time. urh..seriusly cuak! gile.satu rumah aku pusing2.jalan slow2.n preparing for any situations that can happen.(siap2 pegang hpon nak kol ayah senang) time mmg cuak. pintu tingkap sume tutup. xkan dy bleh masuk!ish...tp x de pape pon. xpe la.maybe kalo ade pon kat luar.tp serius walaopon dlm trauma.tp bunyi tu bukanlah halusinasi.mmg btol cam bunyi dy.
then smbung la tgk tv.xlalu nak makan da.cuak punye pasal. tgk tv tu pon xsedap ati je rase..ngantok n tetidur dlm setengah jam jugak la kat sofa. then rase nak g o9. pg la o9. mara nye result da kuar.so rmai jgak la yg dpt.


then tgh2 o9 ne, tibe ade bunyi cm tong smpah tp tingkap tu bergerak. erk. pg la tgk kejap. errmmm...u guess la wut i saw~ the snake!!! i'm all alone wit the snake in this house. tingkap pintu sume dr td kunci.tutup sume lubang2.memang xde yg boleh dy masuk. makne nye mmg dy da masuk dr pagi or the worst dy da masuk dr semalam! waaa kalo la aku tau dy ade kat dlm umah!!.. aku mmg bukan jenis yg jerit2 ne.(kalo jerit pn x gne.jiran pon selang satu lot.tu je la pon paling dkat)..jd paling selamat adalah berada dlm bilik study ne.sebab bilik ne xde lubang bleh dy masuk(bilik ne aircond so xde lubang). huh..btol ke mimpi ne ha??? mmg dr td aku duk dlm umah ne dgn ular tu ke..aku tido tadi tu. haiyoo!!...syukur x jd pape td..
skali lagi aku x tahan nak nanges.xtau la nape emosi x tenteram je dr semalam. tepon ayah nanges2 tu.haha. ayah balek la cepat2 sbb da dlm umah. mati la aku nak duk sorang2 kat umah. da la time tu br kul 4.30 . mama pon balek kol 6. eee x bleh blah cmtu.. tp ayah plak xbwak kunci.x patut btol! kunci kat luar. kat ruang tamu tmpt ular tu! wa aku terpakse la intai2 ade ke x dy kat situ.(seb bek bilik study tu dindingnye cermin.bleh nampak luar). ayah da sampai.kene la panjat pagar nak masuk..hoho..aku dgn beraninyer amek kunci tu(usha gak.xde nmpak pon ular tu..) lari g pintu depan.cuak sungguh.nak bukak pintu da la kunci smpai 5(umah aku berkawalan ketat..haha)

then kitorang pon wat plan mission impossible.ayah pg amek kayu ape tah kat atas.ah kayu tu mama dpt hadiah ofis dy dulu.haha.kayu tu act tongkat yg sangat keras.dan sgt berat.dan sgt mantap.(kalo kene mmg sodap den ckp...huhu) aku pon dok la intai2.mane la pegi ular tu.nak kuar dy mmg xbleh.sume lubang aku da tutup. cr punye cr xde gak. tp aku rupenye cr kat bawah jek. ular tu sbnye ade kat atas..uuu aku jerit la kat ayah "yah! ular tu kat atas tingkap.dy panjat gril tu"

tgk la ne..tp seb bek dy x melawan sgt.dy pose cun lg tu nak amek gambar~


ayah cm excited jek plak. (tu la smlm xcaye.ade ke kate yg aku nampak tu bkn ular tp sesumpah!) skang sume suda terbukti~
"erk.ayah kol la cik man.kang dy lari sape nak kejar lak."
so ayah kol la...cik man dtg dgn bawak kayu panjang gile..(dan byk semut! haha..) so terjadilah pembunuhan yg tragis tu..ayah ketok dgn kayu tu. sgt la byk darah memancut2.serius.darah abes percik sane sini..



besar kan

tempat kejadian pembunuhan tragis

pastu dy da lembek tolak dy keluar kot tingkap tu. ape lg, ayah pancung kepala dy.prap..huhu..putus la.err geli sungguh! cik man kate ne bukan ular sawa.ular pe tah.ular tebu kot..dy x bisa katenyer..aku xtau la.ular tu bisa ke x tetap ular. it still dangerous to me.hoho.

darah ular tu terlalu amat hanyir..mmg hanyir sgt2.. satu rumah berbau..aku smpai nak muntah2 bersihkan rumah tu. hurm..walopon maseh nervos*huhu* tp puas la jgk.ular tu da mati..(rupe2nye ayah late ne ular ke-3 yg dy bunuh yg pnh ade kat kwsn umah aku..waa..xpenah tau pon!)

hurm.trauma tau smpai skang.aku xbleh tol tgk mende2 panjang2 ne.paip air ke.tali besar ke.wayar kabel hp aku ne pon ak cuak!haha..harap2 pasne x de da la jd..risau kat adek2 je..

Wednesday, May 7, 2008

trauma 070508

hari ini opah ikut maklong balek kl da..*huhu*
jawabnye ak pon duk sorang2 la kat umah cam selalunyer..
tp arini mmg xtau la ujian dasat sungguh menimpa2..isk

ptg td tgh syok2 duk tgk cte cinta medik tu, dlm kul 5 cmtu..tetibe ade bunyi2 yg agak strange kat tepi akuarium luar tu..erm."kucing kot" (i'm always think +vely)huhu...tp cm x sedap ati plak sbb mlm smlm cik man dtg umah bgtau yg umah pakcik zainal(act xsure mane satu la pakcik zainal neh..) kene pecah masuk..siang2 ari plak tu..so skang ne pintu pagar sume mmg berkunci dgn sekunci kuncinye la..tp cm bese la, think +ve..heh~
tp x bleh jd gak.kene usha gak ne bunyi pe tu..aku pon mmg duk sofa tepi tingkap, so usha la ape la ade kat luar tu. tengok kat blakang akuarium tu pintu pagar. ade satu bende yg pelik wujud kat situ. tp ak cam blank. sbb situ mmg ade pokok pe tah yg akar dy menjalar kat dinding situ. tp tetibe die gerak2. erk.......ular tu!! da la ak duk situ xjauh pon dgn ular tu..lebeh kurang semeter jek. tingkap ape tah lagi, tebukak seluas saujana memandang..haih.. actually bukan la takut sgt tengok ular. tp shock. i mean it. i was really2 shock at that time! ular tu da la usha semacam jek..da la aku sorang2 je kat umah..opah da x de...wuuwuu.. ape lagi, hanpon di bawah tu tros la ak kol ayah yg tgh mengaja dlm kelas..

"ayah...ade ular".
"ular??".
"ye la! ular! die duk ade kat pintu stor tu.takot die masuk rumah je".
"ish.ular ke sesumpah.sesumpah slalu panjat2 situ gak.".

waaa...xkan la aku x kenal kan mane sesumpah mane satu ular...haih ayah ne...
and the worst thing is..tingkap tu x bleh nak tutup!! sebab ayah aku ad sangkut wayar kat gril die tu..time kol ayah aku tu da gile2 nanges da aku..huhu.. sape x takot, da la ade ular, tingkap lak x bleh nak tutup. free2 je kang die masuk.. ayah suh aku amek penyapu plak halau die...isk ingat tu beruk ke bleh halau2 gne penyapu~ rily aku ade tringat dlm buku yg aty bg copy time kes histeria kat sek dulu ade ayat yg bleh tundukkan haiwan ne..tp ya Allah, time tu mmg nak bc sume da jd blank.serius. aku dok la pegang tingkap tu and tggu pe la ular tu nak bwat..huhu..ular tu plak kejap turun.pastu panjat balek.pastu turun balek. dan percaya atau x, aku nanges da bleh dengar sampai umah jiran aku sblah tu dah..hek2~ade la dlm setengah jam aku nanges sblm perasaan pulih seperti sediakala.. mane x nyer.time tu baru kol 5 lebeh. ayah aku balek kul 7.mak aku yg sepatutnye balek kul 6 pon kul 6.30 baru smpai..adehh..aku plak dr kul 5-6.30 tu atas sofa dan xturun2.(tp time ne tgk la tv gak.sambil nanges ne..tgk cte kelab pop.ade nabil n geng dan juri2 dy. sangat lawak sampai aku ketawa dlm tangisan..haha). ular tu plak dah ntah kemane la menghilang nye ntah...
bile mama balek dy marah la sbb kaen baju x angkat lg. aku gtau la ade ular td.tros dy tekejut dan xnyempat suh masuk umah tutup pintu sume. isk2.. aku tgk la tempat ular td ade tu, tau ade ape kat situ? ade katak! seriusly..aku pon xtau camne bleh wujud katak plak kat situ.xkan la ular betukar jd katak plak kan..
ayah balek awal gak.(sebab aku la, nanges gile2 la td.cam la ade gajah.haha.tp ular tu agak besar la jgak.dan agak panjang.bukan ular lidi tu.ntah ular ape xtau.tp mmg bleh dikatekan besar la.tp bukan ular sawa) ade ke patut ayah tanye lg "betol ke ular??ke sesumpah". wah aku geram sungguh...optical illusion skali pon, aku bleh kenal mane satu sesumpah mane satu ular~


dan ne adalah cr nak tundukkan haiwan yg kalo kite rase bleh mengancam kite mcm harimau atau ape2 haiwan:
1st. bace Al-Fatihah.
2nd. bace ayat ne:
ﻥﻴﻣﻠﺎﻌﻠﺍﻰﻓﻥﺎﻤﻴﻠﺳﻰﻠﻋﻢﻼﺴ
(salamun 'ala sulaimana fil 'alamiin)
tiup ke arah binatang tu.
berserah kat Allah.
kalau haiwan tu tunduk bleh la nak ikat dy ke ape ke. kalo dy tetap ganas, jgn la datang dkt dy pulak..

life's like that

i got this from the latest readers digest(may2008).
normally i'll read the funny stuff 1st rather then others..huhu..
well, funny things can overwhelmed grief..
hakss...theory diri aku sendri kot ne~
^_^



' My mum-in-law bought her first mobile phone. Its ringtone was the William Tell Overture.
"I'm getting lots of calls but they always hang up," she told my husband a few days later.
"That's odd," he said. "I'll phone you and see what happens,"
He then dialled her number, but she sat motionless for more than a minute as her handset trilled away.
"Why aren't you answering?" he asked.
"Oh, sorry," she said. "I thought I had to wait for the tune to finish," '
-by Rosa Taylor-

isk2...

td maklong datang rumah ajak pg kl...tp kan.malas la.nak duk umah men2 ngan adek2 sblom smbung study nti...isk2
karang rindu plak lame x jumpe..
lg pon mcm2 hal la nak kene bwat skang ne; tggu surat um sampai.tggu result jpa yg ntah bile le nak kuar tu.dan kad pintar(?) astro baru tu po xsmpai2 lg..ahaha..nak amek gamba pasport baru.nak bli itu dan ini..haih~
cte bella tu abes la cpt2 sket =)

bercakap psal tv kan.knape tv ak tu mesti warne kuning gambarnye..ish2..aritu da ok.tp die jd balek..td la mase maklong dtg, dy x prasan la tv tu fullscreen warne kuning. mase tgk drama pe tah dy tanye "kenape org dalam cite ne sumenye pkai baju hijau?" hahaa...dengan opah2 gelak skali..kalo da screen tu kuning, ape kale sume tampak hijau.apetah lagi kalo warne tu biru.memang hijau la jawabnye...haha lawak la~

Sunday, May 4, 2008

upu um

SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2008/2009

No Kad Pengenalan / My Kad: ************
Nama: NOR LIYANA BT MOHAMAD ROSLY

TAHNIAH! Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:

KOD: M0020
NAMA PROGRAM PENGAJIAN: ASASI SAINS FIZIKAL
IPTA: UNIVERSITI MALAYA (UM)
SURAT TAWARAN: http://www.um.edu.my/kemasukan/
Catatan : Pastikan anda mengesahkan “SETUJU TERIMA TAWARAN” di laman web IPTA berkaitan mulai 05 Mei 2008 hingga 15 Mei 2008.
ID PTPTN

sains fizikal bkan sains pasal pendidkan jasmani okey...take note this..

"Bagi mereka dari aliran sains fizikal pula boleh melanjutkan pelajaran dalam program kejuruteraan, sains, sains dengan pendidikan, sains komputer, teknologi maklumat, seni bina, ukur bahan/bangunan dan pengurusan harta tanah."

ade ke patut ad org ckp 'nak jd ckgu pj ke nti?' heh..nmpak sgt la kurang pengetahuan amnye!

xsangke plak naie n osem pon dpt same corse ne..kalo naie masuk ad la geng..
yg dpt sc hayat plak dak2 5s sumernye.of course la kan.haha..faiqah,farid,fauzi,nini,chaer..tp sume ne harapan tggi nak fly kan..tggl kenangan je la um ni nanti... =)

tp syukur nye dpt ne..at least x yah la pkir nak kne masuk matrix pedalaman tu da..tata kuala nerang.
and um ne my 1st choice dlm list mase mtk upu ne dulu...kesian ad org yg result elok je tp cmpak smpai dpt choice yg ke-8 dy...maybe x de rezki la kan
pasne plak tggu result jpa la utk nak decide which way nak go on...actually aku nak duk malaysia je la..tp ntah la..kalo dpt jpa tu sanggup ke nak tolak??kalo dpt la..humm..
tp ayah pon ade kate 'masuk um je la..' heh~ maksudnye? kalo dpt jpa pon x yah pg ke? haha....peneng2 o_O
tibe rase cam harap2 xyah dpt la jpa tu..so that x yah penat2 pikir nak pegi ke xnak pegi ke nak pegi ke ..tp pkir2 penat je la isi borang pg interview sume dulu tu...isk..
and of cos sume org kate 'rugi la..blaja ovc la best, leh blaja culture sane+.......' lg kalo ckp ngn farid..dy begitu sensitive la bab ne..abes ak kene lecture ngan dy aritu...hoho..
act i got my own reason wy i'm not too interested studying abroad ne.kot?haha. tp ntahla xde la kate xminat tros plak..ad la jgk rs bestnye kalo dpt fly kan...haiyaa~

Saturday, May 3, 2008

penat tau...penat

ne la last tukar template ne. pasni x nak dah..
kan2 sarina sayang...huhu..penat nak tarok sume2 link ngn ape2 things yg currently ad kat page tu balek...isk2...sy da kepenatan bwat mende2 ne..

pasni sape2 la kan yg nak wat blog, siap2 la cari the best template for your blog tu...kalo x nti nak tukar time da byk mende kan da susa...haha~

papepon rsnye blog ne da cun kot wat mase ne(haha berie sket je)..

tahniah jugak kpd tpah yg berjaya bwat blog. usaha tangge kejayaan!...hek3.. ne mesti tepengaruh ngan sarina tu kan3...
sarina ne suke la pengaruh2 orang...da la pengaruh dora bace buku ape aA+bB tu. abes satu popular tepeng dy puseng tp xde buku tu...hahaha